Proteinshake for å gå ned i vekt

Proteinshake for å gå ned i vekt

Hvis du noen gang har vært på et treningssenter, har du garantert sett folk som drikker proteinshake, eller som går og rister på blandekoppen som ofte kommer med pulveret. Mange forbinder kanskje også proteinshake med det å gå opp i vekt, der man ønsker mer protein for å bygge muskelmasse. Men er det slik at proteinshake kan være et nyttig redskap også når man vil gå ned i vekt? Hvordan kan en proteinshake hjelpe på vekttapet, og er det egentlig så sunt? I denne artikkelen gir vi deg svarene!

Hva er en proteinshake?

En proteinshake er en drikk med høyt proteininnhold og lite karbohydrater og fett. Vanligvis består proteinshaken av et proteinpulver som blandes med melk eller vann, og som kan ha ulike smaker og variasjoner. Du kan drikke proteinshake til frokost, lage spennende hjemmelagde proteinshaker, eller du kan unne deg en proteinshake etter trening. Helt siden antikkens Hellas har idrettsutøvere drukket diverse miksturer for å forbedre den atletiske ytelsen, og på 1950-tallet fikk det eggebaserte proteinpulveret et godt fotfeste i USA. Siden den gang har proteinpulver og proteinshaker blitt mer og mer utbredt, og i dag finnes det varianter som er basert på blant annet melk, soya, erter og hemp.

Hvorfor drikke proteinshake?

Mange drikker proteinshaker for å få maksimal effekt av treningen sin. Kroppen bruker protein når den bygger muskler, og det kan derfor være lurt å tilføre litt ekstra protein i kostholdet under perioder med høy belastning. Det er også en praktisk måte å passe på at man får spist riktig selv om man har en travel hverdag, og mange bruker det som et proteinrikt mellommåltid. Proteinshaker er også et kostnadseffektivt alternativ til andre proteinkilder, slik som kjøtt, fisk etc.

Avhengig av hvordan man trener kan man også regne ut hvor mye protein kroppen trenger for å opprettholde eller bygge muskelmasse. Olympiatoppen anslår at de som trener mye utholdenhet som sykling, løping eller andre former for utholdenhetstrening trenger ca 1,2-1,6 gram protein per kilo kroppsvekt daglig. Trener man mest styrketrening anslår de at man trenger ca 1,5-1,8 gram protein per kilo kroppsvekt per dag. Ut ifra dette regnestykke kan du se hvor mye av proteininntaket som dekkes av vanlig kost, og det du ikke klarer å få inn kan du dekke med for eksempel en proteinshake eller andre proteintilskudd.

Hvordan kan økt proteininntak hjelpe på vekttapet?

Nei, et økt proteininntak alene kan ikke hjelpe deg med vekttapet. Metthetsfølelsen oppstår noe tidligere og varer lengre enn hvis du spiser et fettrikt kosthold, da 1 gram protein tilfører ca 4 kcal til kroppen, til sammenligning vil 1 gram fett tilføre 7 kcal. Proteiner er også med på å bygge muskler i kroppen samt opprettholde muskelmassen, og med større muskelmasse øker også forbrenningen. Husk at hovedregelen for å gå ned i vekt er at man må bruke flere kcal enn mat spiser/drikker, slik at energinivået ligger i underskudd. En god balanse med sunt kosthold og aktivitet er det viktigste når man ønsker å gå ned i vekt.

Hva bør jeg tenke på når jeg drikker proteinshake for vekttap?

Hvis du ønsker å gå ned i vekt ved hjelp av proteinshaker, er det viktig å følge med på det helhetlige energiinntaket ditt. Det er viktig å passe på at proteinshakene faktisk erstatter den usunne maten du pleier å spise, slik at denne lukes ut så mye som mulig. Skulle kaloriinntaket overstige andelen du forbrenner i løpet av en dag, blir det vanskelig å oppnå vektreduksjon. Å starte dagen med en proteinshake kan for mange være en god idé. Dermed får du en herlig start på dagen, og legger grunnlaget for gode matvalg senere på dagen. En proteinshake er også et enkelt og praktisk måltid, som i tillegg gir deg bedre tid om morgenen – og det setter nok mange pris på!

Les mer: Er det bra å spise proteinrik mat hvis du vil gå ned i vekt?

 

Bestselgere: