Ketose ved faste – Hva er det?

Ketose er en vanlig tilstand hos dem som går på diett, og vil også kanskje forekomme hos deg som bruker et av våre diettprogram. Her beskriver vi litt nærmere hva ketose er, og hvordan det fungerer.

Les mer om hvordan du kan spise mindre karbohydrater på diett her

Ketose er i korte trekk den metabolske tilstanden som inntrer når kroppen går over til å forbrenne fett – på bekostning av karbohydrater. For å oppnå ketosetilstand må man begrense inntaket av karbohydrater over en ikke så altfor lang periode. Karbohydrater er som kjent ett av tre næringsstoffer, der de andre to utgjøres av fett og proteiner. Når kroppen ikke kan absorbere karbohydrater, er det i stedet fettreservene som utgjør kroppens primære energikilde.

Regnestykket er som følger; fettvev blir til fettsyrer som deretter omdannes i leveren til såkalte ketonlegemer. Det samme ketonet erstatter glukose og blir til slutt til vital energi for både hjernen og musklene.

Kaloritabell med kalorifattig mat

Når oppnår man ketose og påvirker det pusten?

Hvor lang tid det tar før man havner i ketose er høyst individuelt, men det er vanlig innen tre til syv dager, når man går på lavkarbodietter. Det som først og fremst kjennetegner ketose, er at allmenntilstanden oppleves som bedre, samt at eventuelle sultfølelser vanligvis dabber av. En «morsom» bivirkning kan være at pusten, eller ånden, kan få en lukt av aceton.

Ønsker du hjelp med en livsstilsendring? Bli med i vår kostnadsfrie gruppe her!

Bestselgere: