Hvor mange kalorier inneholder havregrynsgrøt? Foto.

Hvor mange kalorier er det i havregrynsgrøt?

De fleste av oss har sannsynligvis spist en porsjon havregrynsgrøt en eller annen gang i løpet av livet. Det går raskt, det er enkelt å lage og passer både som frokost og mellommåltid, eller som en lett lunsj eller middag. I tillegg kan smaken enkelt varieres ved å toppe den med masse forskjellig tilbehør!

I denne artikkelen skal vi se litt nærmere på hvor mange kalorier det er i havregrynsgrøt, og hvor sunt det egentlig er!

Hva er en kalori?

For å gjøre det enklere for deg å forstå næringsinnholdet i havregrynsgrøt, er det greit å vite hva en kalori faktisk er. Kalorier er en enhet som måler energi i forskjellige matvarer og viser mengden av energigivende næringsstoffer. Disse næringsstoffene består av fett, proteiner, karbohydrater og alkohol. Det er altså den energien som kroppen forbrenner og bruker for å holde seg i gang. En kalori fra proteiner og en kalori fra fett er den samme, mens et gram protein og et gram fett inneholder en ulik mengde kalorier – 1 g protein inneholder 4 kalorier og 1 g fett inneholder 9 kalorier. Dette er grunnen til at du kan følge hvilken som helst diett og likevel gå ned i vekt, så lenge du har et energiunderskudd.

Her kan du lese flere interessante fakta om kalorier og kaloriinnhold i de ulike matvarene: Hva er kalorier eller kcal?

Hvor mange kalorier er det i havregrynsgrøt?

Havregrynsgrøt kan tilberedes på flere forskjellige måter – enten med vann, melk eller plantebaserte meieriprodukter. Du blander helt enkelt havregrynet med væsken og varmer opp blandingen på komfyren eller i mikrobølgeovnen slik at havregrynet sveller og får en tykkere og mer kremete konsistens. Mange liker også å lage såkalt kjøleskapsgrøt, noe som betyr at du heller lar havregrynet svelle i kjøleskapet over natten. I og med at basen både kan være vann og meieriprodukter, kan havregrynsgrøten inneholde varierende kalorimengder. Nedenfor finner du en kaloritabell for de forskjellige variantene:

 • 2 dl havregrynsgrøt basert på 1 dl havregryn og 2 dl vann: cirka 111 kcal
 • 2 dl havregrynsgrøt basert på 1 dl havregryn og 2 dl melk (1,5 %): cirka 201 kcal
 • 2 dl havregrynsgrøt basert på 1 dl havregryn og 2 dl havredrikk: cirka 203 kcal
 • 2 dl havregrynsgrøt basert på 1 dl havregryn og 2 dl mandeldrikk: cirka 161 kcal

Som du kan se, inneholder havregrynsgrøt relativt få kalorier sammenlignet med andre måltider. Derfor er det et godt valg for deg som ønsker å gå ned i vekt, eller som vil ha et kosthold med et lavt kaloriinnhold. Avhengig av hvor mange kalorier du vil at måltidet ditt skal inneholde, kan du dermed tilsette forskjellige toppinger for å gjøre grøten din enda bedre og mer næringsrik. Noen eksempler på topping til grøt er:

 • 1 eple/pære/nektarin: cirka 70 kcal
 • 3 ss rosin: cirka 80 kcal
 • 1 dl bær: cirka 30 kcal
 • 1 banan: cirka 100 kcal
 • 3 ss frø/nøtter: cirka 160 kcal

Finn flere smakfulle, raske og kalorifattige oppskrifter på nettsiden vår!

Havregrynsgrøt er et av de sunneste hurtigmåltidene

Havre er et av våre sunneste kornslag og inneholder store mengder av antioksidanter, vitaminer og mineraler. Havregryn er ren havre, noe som betyr at det er 100 % fullkorn, der ingen deler av den opprinnelige havren er blitt fjernet. Med 1 dl havregryn i grøten inneholder den 23 gram karbohydrater (hvorav 4 gram består av fiber), 5 gram proteiner og 3 gram fett, i tillegg til blant annet vitaminene tiamin og folsyre samt mineralene jern og sink.

I tillegg til å være sunt, er havregrynsgrøt også et måltid som er raskt og enkelt å tilberede, og som passer ypperlig både som frokost og mellommåltid når sulten setter inn. Sammenlignet med andre grøtvarianter som risengrynsgrøt og semulegrøt, gir en skål med havregrynsgrøt deg også mange viktige næringsstoffer. Du vil antageligvis også holde deg mett mye lenger. Se kaloriinnholdet for våre vanligste grøtvarianter nedenfor:

 • Risgrynsgrøt 3 dl: cirka 288 kcal
 • Semulegrøt 3 dl: cirka 270 kcal

Er det en forskjell på fint og grovt havregryn?

Du har sikkert sett at det finnes flere forskjellige varianter av havregryn i butikkhyllene. Så hvilken type bør man helst velge for å lage den sunneste havregrynsgrøten? Svaret er at når det gjelder kalorier, spiller det ingen rolle. Dette er fordi fint havregryn egentlig bare er hele havregryn skåret i mindre biter. Næringsinnholdet i havregrynsgrøten din blir altså det samme, men hvis du vil at magen skal jobbe litt ekstra for å fordøye maten, er det bedre å velge det grovere havregrynet. Noen forhandlere tilbyr også såkalt fiberhavregryn der man har tilsatt hvetekli for å kunne tilby et ekstra fiberrikt innhold. Så hvis du er ute etter å tilføre mer fiber i det daglige kostholdet ditt, kan dette være et godt valg for deg!

Lignende lesning: Kaloritabell – kalorifattig mat.

Bestselgere: