Er det forskjellig kaloriinnhold i et rått kokt og stekt egg

Hvor mange kalorier er det i et egg?

Fullt av næring, smart innpakket og kan tilberedes på mange forskjellige måter – vi snakker selvfølgelig om egget. Vi mennesker har spist denne fantastiske råvaren i mange tusen år, både i rå, kokt og stekt form. På innsiden av det harde skallet gjemmer det seg mange proteiner, fettstoffer, antioksidanter, vitaminer og mineraler som er viktige for at kroppen vår skal fungere normalt. Dette gjør egget til en nyttig ingrediens i mange forskjellige matretter, men det kan også spises som et næringsrikt mellommåltid. Hvis du er nysgjerrig på de forskjellige næringsstoffene som finnes i egget, og hvordan kaloriinnholdet endrer seg avhengig av tilberedningsmetoden, er det bare å lese videre!

Hvis du er nysgjerrig på hvor mange kalorier det er i egg, og hvordan kaloriinnholdet endrer seg avhengig av tilberedningsmetoden, er det bare å lese videre!

Egg – næringsverdi og innhold

Egg er ikke bare noe som bare hører hjemme på påskebuffeten, eller som bidrar til å gjøre sukkerbrødet ditt ekstra luftig og høyt. Den praktiske innpakningen gjør egget perfekt å ha med seg i matpakken, eller som et praktisk mellommåltid etter treningen. Et egg eller en bar er et mye bedre alternativ enn for eksempel en sjokoladeplate eller kakebit når du skal fylle opp energilagrene dine.

Et egg fra en høne er nemlig fullproppet av næringsstoffer som proteiner, vitaminer og mineraler, og sørger derfor for at du holder lenger på metthetsfølelsen og energinivået. Eggeplommen inneholder for eksempel fett, vitaminene A, E, D og folsyre samt mineralene selen og jern. Eggehviten er rik på proteiner og har et naturlig høyt innhold av essensielle aminosyrer. Dette gjør egget til et utmerket valg for deg som trener, eller som ønsker et sunt mellommåltid, men også for deg som har et kosthold med et lavt kaloriinnhold.

Kalorier i egg

Hvis du vil nyte et næringsrikt mellommåltid og samtidig holde kaloriinnholdet lavt, er egget – og da særlig eggehviten – en utmerket råvare. Hvis du imidlertid ønsker å utelukke fettet helt, kan du velge å bare spise den proteinrike eggehviten. Nedenfor finner du en tabell med kaloriinnholdet for egg som er tilberedt på forskjellige måter samt næringsinnholdet for henholdsvis eggeplomme og eggehvite. Husk imidlertid at et egg kan ha varierende størrelse og dermed inneholde en ulik kalorimengde! Et norsk gjennomsnittsegg veier cirka 63 gram. Av dette er omtrent 30 % plomme, 60 % hvite og 10 % skall. Så et gjennomsnittlig egg inneholder cirka 55 gram spiselig mat. Et normalt stort egg på 55 gram inneholder cirka 80 kalorier, mens et stort egg på 70 gram inneholder cirka 105 kalorier. Rå egg inneholder 149 kalorier per 100 gram og kokt egg 143 kalorier per 100 gram.

Kaloriinnhold egg:

Kalorier i et middels stort rått/kokt egg (55 gram) – 80 kcal

Kalorier i et middels stort stekt egg stekt i fett (55 gram + stekefett) – 110 kcal

Kaloriinnhold per 100 gram rå eggeplomme – 321 kcal

Kaloriinnhold per 100 gram rå eggehvite – 42 kcal

Næringsinnhold i et kokt egg (55 g):

7,1 g protein

0,2 g karbohydrater

5,8 g fett

Næringsinnhold i et stekt egg (55 g):

7,6 g protein

0,2 g karbohydrater

9,2 g fett

Næringsinnhold per 100 gram rå eggeplomme:

16 g protein

0,2 g karbohydrater

28,5 g fett

Næringsinnhold per 100 gram rå eggehvite:

10,2 g protein

0,4 g karbohydrater

0 g fett

Kalori- og næringsinnholdet i egget avhenger av om du velger å spise det rått, kokt eller stekt. Dette er fordi du ofte må tilsette litt olje for å forhindre at egget setter seg fast i stekepannen. Du bør derfor velge en god olje av høy kvalitet og bruke så lite som mulig hvis du ønsker å redusere kaloriinnholdet.

Her kan du lese mer om kalorier og hvor mange kalorier de forskjellige næringsstoffene inneholder. Dette vil hjelpe deg med å spise sunnere, i tillegg til at du enklere får god kontroll over kostholdet ditt.

Er egg et godt mellommåltid?

Det er ikke så mange andre matvarer som har et så bredt næringsinnhold som egg. Det er utformet for å utvikle en levende kylling og anses som en komplett matvare. Dette betyr at du i prinsippet skal kunne overleve på bare egg. Egg regnes også som en komplett proteinkilde og inneholder alle de essensielle aminosyrene som menneskekroppen trenger. I og med at egg kan spises som de er, både i rå, kokt og stekt form, eller brukes i forskjellige matretter som omeletter, frittata og eggerøre, er det også en råvare som passer inn i de fleste kosthold. Du velger selv om du vil spise hele egget for å få i deg alle næringsstoffene, vitaminene og mineralene, eller om du bare vil spise eggehviten for å holde kaloriinnholdet i måltidet nede.

Ønsker du flere tips til andre sunne mellommåltider og matretter med lavt kaloriinnhold? Ta en titt på våre fristende oppskrifter og la deg inspirere!

Bestselgere: