frokost med overnight oats

Derfor bør du spise frokost

De fleste har kanskje hørt at frokost er dagens viktigste måltid, men er det faktisk sant, eller er det en individuell sannhet? Her kan du lese mer om hvorfor noen bør spise frokost og andre ikke, samt få tips til sunne og balanserte frokostmåltider.

Ved å starte dagen med å spise frokost bryter du nattens faste, og kroppen bytter over til et høyere forbrenningsnivå. En stor misforståelse er at man legger på seg av å droppe frokosten, da man fort kan overspise ved lunsj eller middag for å ta igjen den tapte sulten, men dette kan altså ikke vitenskapelig bevises, fordi vi mennesker er såpass forskjellige.

Få inspirasjon til en sunn og god frokost her 

Ikke alle spiser frokost hver dag

Frokost anses som dagens første måltid og inntas på morgenen, men det å spise frokost er en individuell rutine som ikke passer for alle. Noen har ikke tid, og spiser når de kommer på skole/jobb, andre utsetter dagens første måltid til lunsjtider fordi de ikke orker tanken på mat rett etter de har våknet.

Noen som ikke bør droppe frokosten er barn og unge under 18 år, personer som er veldig aktive i hverdagen og personer som sliter med undervekt. Barn og unge trenger dette næringsrike måltidet spesielt fordi de fortsatt er i en voksefase og utvikler seg stadig, samtidig som de trenger all den energien de kan få til en god dag på skolen med et godt konsentrasjonsnivå. Aktive personer trenger energi til dagens gjøremål, og når man er i mye aktivitet trenger man mer brensel slik at kroppen ikke sliter seg helt ut. Undervektige personer bør aktivt jobbe for å komme seg ut av denne situasjonen, og derfor få i seg nok energi gjennom hele dagen.

Det har blitt gjort en del forskning på om det er sunnere å spise frokost enn å droppe den, og resultatene varierer. Det vil være umulig å si noe om helsetilstanden til alle personer som dropper frokosten, da noen har en sunn livsstil og andre kanskje går på en såkalt 8:16 diett, hvor man spiser i 8 timer og faster i de resterende 16 timene av døgnet – eller ikke orker frokost i det hele tatt, ved at man blir kvalm eller lignende av tanken på mat så tidlig etter man har våknet.

Få en god start på dagen med sunne næringsstoffer

Man må finne måltidsrytmen som passer for seg, enten det er tre hovedmåltider med mellommåltider, eller kanskje 4 hovedmåltider med ett mellommåltid. Det er viktig at man spiser både regelmessig og variert, og ikke minst, finner en rutine som passer for seg.

Les mer om når og hva du bør spise som mellommåltid her 

For mange er brød og kornblandinger foretrukket til frokost, da det ikke er kompliserte måltider som tar lang tid å tilberede. Andre syns kanskje det er vanskelig å vite hva de skal spise, og da kan det gjøres enklere ved å tilberede frokosten kvelden før ved å lage for eksempel overnight oats, eller rett og slett smøre med en matpakke. Det aller viktigste er at man får i seg noe som kroppen kan jobbe på, og som gjør kroppen klar for dagens utfordringer.

Her er noen frokosttips som gir en god start på dagen:

  • Frokostblandinger med mye fiber og lite sukker
  • Havregrøt
  • Grovt brød eller knekkebrød med egg, fisk- eller kjøttpålegg
  • Omelett
  • Frukt, bær og grønnsaker
  • Melk
  • Yoghurt
  • Majones eller myk margarin på brødskiven eller knekkebrødet

Smoothie til frokost?

Bestselgere: