Yoga og musikk – tips og spillelister

Forskning viser at det kan være lurt å la bassen pumpe mens du pumper jern, men hva slags musikk skal du spille når du gjør yoga, og hvordan komponerer du din egen yogaspilleliste? Yogiene Grete Lian og Tora Altin instruerer deg.

Denne artikkelen ble først publisert på plusstid.no

Flere forskere mener at musikk kan få deg til å prestere bedre på trening, blant annet Dr. Costas Karageorghis ved Brunel University, som ligger langt fremme i løypa på dette området. Han går så langt som å kalle musikk på trening for lovlig doping, som når du jogger eller gjør yoga, fordi den kan få deg til å føle deg mindre sliten og oppmuntre positive tanker.

Musikk med raskt tempo kan gi deg et ekstra gir, mens roligere musikk kan roe deg ned og hjelpe deg med å fokusere. Derfor kan det være en god idé å spille elektronisk dansemusikk (EDM) på tredemølla, eller hiphop når du gjør styrkeløft. Men hvilken musikk egner seg til yoga, og hvordan komponerer du din egen yogaspilleliste? Det skal yogiene Grete Lian og Tora Altin hjelpe oss med.

En behagelig lydkulisse

– Når jeg skal finne musikk til yogaundervisningen leter jeg etter musikk som ikke tar for stor plass. Den skal underbygge og støtte stemningen i yogasalen, som en behagelig lydkulisse som ikke tar mye fokus. Jeg velger musikk med lite perkusjon, altså med lite trommer eller harde lyder, sier yogainstruktør Grete Lian ved trenings- og yogasenteret Inspira i Namsos.

Hun spiller musikken på lavt volum, men på et godt stereoanlegg, slik at hun kan snakke med behagelig stemme – helt uten å måtte anstrenge seg for å snakke høyt og konkurrere med musikken.

Smak og behag

– Jeg veksler mellom vokal og ren instrumental musikk. Hvis jeg har med vokal, vil jeg at det skal være avslappende, mykt og vakkert å høre på. Mye av musikken på denne lista har et østlig preg, men det kan like gjerne være myk pianomusikk fra Vesten som en indisk mantrasang, sier Lian.

Hun legger til at det handler mest om smak og behag, men at det finnes en slags regel når det gjelder oppbyggingen av spillelisten.

– En tommelfingerregel er at sporene som innleder og avslutter timen skal være veldig rolige og nedpå. Som regel innleder vi timen liggende i Savasana (dødmannstillingen, red.anm.), og vi avslutter alltid timen sånn. Da skal vi finne fokus og gå litt inn i oss selv, så da er det viktig at musikken ikke stjeler for mye oppmerksomhet, sier Lian.

Her finner du spillelista som Grete Lian har satt sammen for Plusstid. Den varer i 59 minutter, og passer både til rolig og mer aktiv yoga.

Løst og ledig

Tora Altin er utdannet dansepedagog og yogainstruktør, og har sin egen bedrift hvor hun holder timer innen dans og yoga. Hun mener at musikk er kjempeviktig i yoga, fordi den kan underbygge stemningen i rommet. Den kan også gjøre deg mer løs og ledig, og hjelpe deg med å leve deg litt mer inn i bevegelsene – ja, nesten så du forsvinner litt. Hun har satt sammen en spilleliste for oss som heter Vinyasa Flow.

– Vinyasa Flow har røtter i Hatha Yoga. Vinyasa er en sekvens inne i solhilsenen, som du bruker for å knytte de andre bevegelsene sammen. Vinyasa Flow er derfor en yogasjanger som flyter veldig. Det er en dynamisk og organisk form for yoga, du beveger deg med pusten fra bevegelse til bevegelse, sier Altin.

Men selv om denne spillelisten baserer seg på Vinyasa Flow, kan den brukes til nesten all form for yoga.

– At den er satt opp for Vinyasa Flow har bare med oppbygningen å gjøre, at du i midten finner noen låter med litt mer tempo. I Vinyasa Flow er det da vi står opp ned, på hodet eller hendene, og da er det kjekt med noe litt mer ”upbeat”, forklarer hun.

Tanken bak

– Jeg setter sammen spillelister av musikk som fenger meg. Låtene skal helst være litt ”feel good”, de skal gi meg noen gode følelser. Jeg begynner spillelisten med rolige låter, og så legger jeg til noen med litt mer tempo, før jeg går tilbake til det rolige igjen, sier Altin.

Skal du sette sammen din egen yogaspilleliste, oppfordrer hun deg til å bruke musikk som du liker godt, før hun legger til at opera og heavy metal kanskje ikke egner seg. Yoga skal tross alt være en behagelig og rolig treningsform. Av samme grunn foreslår hun at du hører gjennom sangene først, dersom du vil bruke noen med vokal, for å sjekke at teksten passer til stemningen du ønsker.

– Klarer du ikke fylle en hel spilleliste med musikk du liker, kan du lete etter musikk på andres Spotify-profiler, som i de offentlige spillelistene til kjente yogainstruktører. Rachel Brathen lager for eksempel mange bra spillelister, sier Altin.

Her finner du spillelista som Tora Altin har komponert for oss. Hun har satt den sammen med Vinyasa Flow i tankene, men den passer for de fleste typer yoga.

Slik setter du opp din egen yogaspilleliste:

*Let etter musikk som ikke tar for stor plass, gjerne med lite trommer eller harde lyder. Musikken skal underbygge og støtte stemningen i rommet du gjør yoga.

*Veksle mellom musikk med og uten vokal. Hvis du har med vokal, skal den være avslappende, myk og vakker å høre på.

*Innled og avslutt med spor som er rolige og nedpå. Da skal du finne fokus og gå litt inn i deg selv, så da er det viktig at musikken ikke stjeler for mye oppmerksomhet.

*Klarer du ikke fylle en hel spilleliste med musikk du liker, kan du lete etter musikk på andres Spotify-profiler, som i de offentlige spillelistene til kjente yogainstruktører. Rachel ”Yoga Girl” Brathen lager for eksempel mange bra spillelister.

Utstyr til yoga

Husk at det er viktig med et godt og mykt underlag slik at man skåner ledd og leddbånd. Det behøver ikke være en yogamatte, men kan godt være en vanlig treningsmatte som også fint kan brukes til både trening, oppvarming og uttøyning. Det er også utrolig viktig å drikke vann. Dette gjelder både før, under og etter økten samt resten av dagen. Gå til innkjøp av en god vannflaske slik at du blir påminnet å få i deg rikelig med vann.

Treningsutstyr til hjemmetrening:

Bestselgere: