Spis protein!

Man trenger ikke å nekte seg alt man har lyst på for å bevare vekten. Faktisk er det beste alternativet å legge til visse matvarer i kostholdet ditt. Å spise høy-protein måltider og snacks kan hjelpe deg å gå ned i vekt, ifølge en ny studie publisert i The American Journal of Clinical Nutrition.

Forskere fra Universitetet i Adelaide analyserte 24 tidligere studier som sammenlignet redusert kalori, høy-protein, lav-fett diett med redusert kalori, standard-protein, lav-fett diett. I gjennomsnitt over en 12-ukers periode, mistet gruppen som spiste mer protein nesten 0,9kg mer enn dem som gikk på en standard-protein diett. Pluss, tre av fem deltakere på høy-protein dietten rapporterte at de følte seg mer fornøyd enn de som gikk på standard-protein dietten.

Det er vanskelig å si nøyaktig hvorfor en høy-protein diett gir større vekttap resultater, ifølge Tom Wycherley, PhD, ved University of South Australia og hovedforfatter av studien. To muligheter: for det første, så tar det mer energi for kroppen din å behandle protein. I tillegg så holder en høyere protein diett forbrenningen gående ved å bevare muskelmasse og «resting energy expenditure (som er mengden kalorier du forbrenner når kroppen hviler) sier Wycherley. Så protein kan faktisk få kroppen til å jobbe hardere i løpet av dagen.

Det andre punktet er at protein bidrar til å opprettholde muskelmasse. Det er derfor det er spesielt viktig for kvinner å opp inntaket sitt, ifølge David Heber, PhD, professor i medisin og direktør for Risk Factor Fedme Program ved UCLA. «Kvinner i alderen 35-40 begynner å miste en betydelig mengde muskel når de blir mer stille sittende,» sier han. «Når du mister muskler, mister du 14 kalorier per pund av energi som du ellers ville forbrenne.» Så jo mindre muskler du har, jo færre kalorier brenner du , og jo mer sannsynlig er det å pakke på ekstra kg.

Løsningen er å øke inntaket protein, selvsagt. Heber anbefaler å spise fire porsjoner med 25 gram protein per dag. Så til frokost, lunsj og middag, pass på at du får i deg nok proteiner! Bra kilder til protein er for eksempel en boks med tunfisk, 6 eggehviter, eller en kopp fettfri cottage cheese.

Tips!: Spis et mellom måltid med 25 gram protein et par timer før middag, da blir du kvitt sult følelsen og gir deg bedre kontroll over middags porsjonen
Prøv en av (eller flere!) av forslagene under:

170g fettfri gresk yoghurt = 18g protein
1 ss hakkede valnøtter = 3g protein
2 ss granola/musli = 4g protein

2 hardkokte egg = 14g protein
80g 1% cottage cheese = 14g protein

1 scoop av whey protein = ~ 20g protein
1 kopp mandel melk = 1g protein
1 ss peanøttsmør = 4g protein

3 gram kylling eller tunfisk salat = 21g protein
2 wasa knekke brød = 4g protein

 

Bestselgere: