vegetarisk måltid med grønnsaker

Veganer og vegetarianer – Hva er forskjellen?

Det er stadig flere som bytter over til et vegetarisk kosthold, men vet du hva alle de forskjellige benevnelsene betyr og hva som er forskjell på vegetarianere og veganere? Her kan du lese mer om de ulike typene innen vegetarisme, og hva man kan spise – samt tips til gode og inspirerende oppskrifter.

Hva er egentlig forskjell?

Vegetarisme er et kosthold som ekskluderer kjøtt og fisk, og i noen tilfeller andre animalske matvarer. Det finnes flere typer kosthold under paraplyen vegetarisme, hvor forskjellige animalske varer er inkludert eller ekskludert.

Vegansks livsstil

Veganere sitt kosthold eksluderer alle animalske produkter, som kjøtt, fisk, skalldyr, egg, melk og honning. I tillegg kan veganisme sees på som en etisk livsstil hvor man utelater animalske produkter fra livet sitt så godt det lar seg gjøre. Det finnes flere grunner til at man velger å bli veganer, slik som for eksempel miljø, helse, religion, etikk, moral og økonomiske grunner – og alle disse begrunnelsene gjelder for alle de ulike typene du kan lese mer om nedenfor.

Lakto-vegetarianer

Lakto-vegetarianere spiser melkeprodukter, men ikke egg, fisk eller kjøtt.

Ovo-vegetarianer

Ovo-vegetarianere spiser egg, men ikke fisk eller kjøtt.

Lakto-ovo-vegetarianer

Lakto-ovo-vegetarianere spiser både egg og melkeprodukter, men ikke fisk eller kjøtt. Dette er kanskje den mest utbredte typen av vegetarianisme.

Andre lignende typer kosthold som ikke går under vegetarisme

Det finnes også andre typer kosthold som kan minne om, eller ofte blandes med, vegetarisme. Her har vi for eksempel fleksitarianere som spiser vegetarisk noen dager i uken; pescetarianere som spiser fisk, men ikke kjøtt, egg eller melkeprodukter; eller fruktianisme, hvor man ønsker å unngå og skade planter. Innen fruktianisme spiser man derfor kun frukter, bær, nøtter og frø.

Videre har vi også tilhengere av levende mat prinsipper, som går ut på at man ikke skal varmebehandle maten man spiser. De ønsker å spise vegetabiler som er nærmest mulig sin naturlige tilstand, nemlig rå. Olivenolje er i deres øyne separert fra sin naturlige tilstand, så det holder man seg unna.

Slik unngår man mangel på vitaminer og mineraler

Det finnes flere gunstige helseeffekter ved å bli vegetarianer eller veganer, som for eksempel lavere kolesterol, lavere blodtrykk, redusert risiko for diabetes, samt hjerte- og karsykdommer. Samtidig må man passe på at man får i seg alt man trenger av proteiner, sunt fett, vitaminer og mineraler, det er ikke alltid like lett.

Når man spiser etter et vegansk eller vegetarisk kosthold er det utrolig viktig at man passer på at man får i seg alle de næringsstoffene som kroppen trenger. Ikke bare gjennom kostholdet, men at man prøver seg frem og finner ut hva man også trenger tilskudd av. Tilskudd kan man ta i form av matvarer med tilskudd eller kosttilskudd i form av tabletter.

Det er spesielt behovet for B12, jod, vitamin D, omega-3 og kalsium som kan være vanskelig å mette, så her er det spesielt viktig at man finner ut, gjerne sammen med en lege, hvordan man skal få i seg det kroppen trenger hver dag.

For å dekke behovet for B12 kan man spise rikelig med mandler, nøtter, frø, linser, bønner og grove kornprodukter. Ønsker du å få i deg B6 kan du spise avokado, paprika, grønnkål, spinat og asparges.

Tips til deg som ønsker en overgang fra animalsk til plantebasert kosthold

Uansett hva som er grunnlaget for at du ønsker en overgang til et vegetarisk kosthold, kan det være vanskelig for noen å venne seg til denne livsstilsendringen. For å få en så smidig overgang som mulig, kan det lønne seg å starte med å kjøpe veganske erstatningsmåltider på butikken – men her er det også viktig å se litt på innholdet i disse ferdig/halvfabrikat varene, slik at du vet at det du putter i kroppen faktisk er sunt.

Ønsker du derimot å lage dine egne og hjemmelagde retter, finnes det uendelig med inspirasjon på internett til gode retter, og ikke minst gryteretter. Sjekk ut våre inspirerenge veganske og vegetariske oppskrifter her.

En typisk vegandiett består av blant annet korn og gryn, grønnsaker, belgvekster (bønner, erter, kikerter, linser og soyabønner), nøtter, kjerner og frø, frukt, bær og sjøplanter. Masse gode ingredienser som kan tilberedes på mange forskjellige måter. Det som kan være den vanskeligste tilvenningen er å forvandle grønnsakene til måltidets stjerne! Tidligere har man vært vant til at grønnsakene er tilbehøret. Husk også å rette fokuset ditt mot de matvarene du faktisk har i kostholdet ditt, for det er disse som har betydning for hvor sunt kostholdet ditt er.

Veganske supper

Bestselgere: