proteinkilder liggende spredt utover på et bord

Hva er protein?

Muskler, hud, skjelett og andre deler av kroppen din inneholder protein. Hvis du noen gang har tenkt på hva protein er, hvorfor det er viktig og hvor mye du bør spise, har du kommet til rett sted!

Nødvendig for å bygge muskelmasse

Hovedbestanddelene i kroppen vår er vann, fett, karbohydrater og proteiner. Proteiner er store molekyler som er nødvendige for cellestruktur, for dannelse av hormoner og enzymer. Protein er med andre ord nødvendig for å bygge muskelmasse i kroppen. Det er også med på å hjelpe oss med å bli mett etter hvert måltid.

Proteiner er bygget opp av aminosyrer. Det finnes rundt 20 essensielle aminosyrer, ni av disse aminosyrene kan ikke kroppen produsere selv, og vi må derfor få dem inn regelmessig gjennom kostholdet.

Proteinkilder

Det er mange gode proteinkilder i animalsk mat som kjøtt, melk, fisk og egg. I tillegg til animalske produkter, er det også vegetabilske kilder som erter, bønner og korn. Gode proteinkilder, med hensyn til vekttap, er magert kjøtt, fjærkre, egg, fisk og sjømat som metter bedre enn noe annet næringsstoff beregnet per kilo-kalori.

Hvor mye protein skal man spise?

Det anbefalte daglige inntaket av protein er 0,75 gram per kilo kroppsvekt. For en voksen betyr dette 50-60 gram protein per dag. om man trener eller har en fysisk aktiv jobb, er det daglige proteininntaket 2 g per kilo kroppsvekt.

Protein er en god energikilde for vekttap. Delvis fordi det metter godt og bidrar til å holde blodsukkeret lavt under et måltid. Dette betyr at du kan unngå søtsug og småspising. For lavt proteininntak kan føre til at vekttapet ditt stopper eller senkes. Årsaken er at kroppen bryter ned musklene i stedet for fettet for å dekke proteinbehovet, og med færre muskler forbrenner du færre kalorier.

I tillegg stimulerer et proteinrikt kosthold frigjøringen av hormonet glukagon, som er blodsukkerregulerende og gjør at kroppen fin forbrenner mer fett.

Protein etter trening

Sammen med fett og karbohydrater er protein et næringsstoff. Dette betyr at kroppen trenger store mengder av det for å fungere. I motsetning til fett og karbohydrater, lagres ikke protein, og kroppen har derfor ikke reserve når det trengs. For de som trener mye, er protein derfor veldig viktig å få i seg regelmessig.

Når du trener, bruker musklene lageret av glykogen som drivstoff. Musklene går derfor tom forglykogen, og noen av proteinene blir også brutt ned og skadet.

Etter trening prøver musklene å bygge opp glykogenlagrene og reparere muskelproteinene, og derfor er det viktig å spise proteinrik mat – slik at kroppen restitueres raskere.

Det anbefalte inntaket av protein etter trening er 20-40 gram avhengig av en rekke faktorer som kjønn, alder, kroppsmasse med mer. I andre dimensjoner: 0,3-0,5 gram per kilo kroppsvekt.

Bestselgere: