Gå ned i vekt i feriemodus!

Sommeren står for tur og mange fristelser følger med. For mange vil ferie være en tid med uregelmessige måltider, mye god mat, alkohol og mindre trening. Sommeren skal nytes, men det er også mulig å kose seg med god samvittighet.

Et riktig kosthold sammen med fysisk aktivitet er viktig for både vektnedgang og opprettholdelse av en sunn vekt. Gjennom noen små tiltak kan du komme deg gjennom ferien uten å tape noe på formen. I denne artikkelen får du konkrete tips om hvordan du best mulig kan gå sommeren i møte.

Sett deg konkrete mål for ferien

Bruk tid i forkant til å tenke gjennom hva du ønsker å oppnå i løpet av ferien. Er det å gå ned noen kilo? Eller rett og slett å holde vekten stabil? Sett deg et realistisk mål som du vet du kan klare. I tillegg er det viktig at du tenker gjennom hvorfor du ønsker å leve sunnere i sommer. Er man ikke klar på hvorfor man ønsker å lykkes med sitt mål, kan det være vanskelig å holde motivasjonen oppe over tid.

Planlegging

Planlegg dagene i forkant av ferien, så slipper du å falle for usunne fristelser og lite aktivitet. Hold måltidsrutinene med frokost, lunsj, middag og kveldsmat. Pass på at du får i deg hvert måltid, selv om du er på ferie. Legg også inn aktivitet som en naturlig del av ferieplanen.

Vær i aktivitet

Det er mange måter man enkelt kan være i aktivitet på, også i ferien:

 • Gå så mye som mulig gjennom dagen. Flett hverdagsaktiviteten inn i ferieplanene ved å ta beina fatt – f.eks. når du utforsker nye steder og drar på sightseeing.
 • Svøm mer. Mange reiser på ferie til varmere strøk i løpet av sommeren og da er det alltid deilig å bade. Tenk at hver gang du bader skal du svømme 2-3 gode lengder. Dette høres kanskje ikke så mye ut, men i løpet av en ferie kan dette hjelpe til med å forbrenne noen ekstra hundre kalorier hver dag.
 • Forsøk å sette av 15 minutter til styrketrening hver dag. Ikke gjør ting mer komplisert enn det er. Har du ikke treningssenter eller utstyr tilgjengelig? Ingen fare. Bruk din egen kropp. Man kan styrke hele kroppen ved å velge riktige og gode øvelser, samtidig som du får opp pulsen. Prøv for eksempel å gjøre så mange runder du klarer på 15 minutter av: 10 knebøy, 10 push ups, 10 utfall og planken (stå så lenge du klarer). Se video av de ulike øvelsene her.
 • Sett av tid til gåturer. Hva med å starte dagen med en gåtur? Så forbrenner du kalorier samtidig som skaper et overskudd til andre ferieaktiviteter.
 • Ikke glem å leke! Sommeren er perfekt for utelek. Spill ball, tennis, lek sisten, hopp hoppetau. Det eneste som stopper deg her er fantasien. Våg å vær barn igjen! Slipp løs barnet i deg og lek ute med familien.
 • Gjør litt hver dag. Ikke stress for mye med trening i ferien, men litt hver dag klarer de fleste. Sett deg som mål å få til 15-60 minutters aktivitet daglig. Dette gjør også plass til mer kos i løpet av dagen. Ta med venner og familie på aktivitetene du har tenkt til å gjøre, så blir det også sosialt.

Våg å spis på restaurant

Bestill det du har lyst på, men pass på at halve tallerken er dekket med grønnsaker. Husk at det er gjesten som bestemmer på restaurant, så våg å spørre om litt ekstra grønnsaker. For eksempel kan ruccola, løk og tomater på pizza være en litt sunnere vri. Det er også mulig å bestille grønnsaker eller en salat ved siden av. For deg som ønsker å være litt strengere med kosten på tur er magert kjøtt som fisk og kylling sunne alternativer. Husk at det er mulig å bestille dressing på siden, slik at du selv kan velge hvor mye du skal ha på maten din.

Begrens alkoholinntaket

Alkohol vil på linje med sukkerholdig brus inneholde tomme kalorier. Det vil si at det inneholder flere kalorier enn andre drikker uten å gi oss noen særlig med næringsstoffer. Et glass med vin inneholder rundt 100 kalorier, og øl rundt 130 kalorier. Unn deg gjerne et glass om dagen hvis du er glad i en god vin eller kald øl, men begrens inntaket.

Hjemmelaget er vellaget

Lag mat sammen hele familien på ferie, det er sosialt og man kan velge sunne råvarer til middagen.

 • Velg fisk eller magert kjøtt til grillen
 • Lag ekstra gode salater. I tillegg til alle de grønnsakene du og familien liker velg å bruk oliven, fetaost, parmesan, jordbær, mango, vannmelon, belgfrukter, frø og nøtter i salatblandingen
 • Lag hjemmelagde dressinger av mager kesam eller gresk yoghurt. Bland med hvitløk og urter. Sitronsaft er også en forfriskende og sunn dressing

Kos deg med sunne desserter

 • Fyll tallerken med frukt og bær. Dekk til store deler av tallerken med frukt og bær og lag mindre plass til andre søtsaker som kaker og is
 • Velg saftis og sorbet fremfor fløteis. Da kan du kose deg samtidig som du får i deg mindre kalorier
 • Lag desserter selv. Lag fruktsalat toppet med kesam, fruktspyd på grillen, smoothie, milkshake eller hjemmelaget is
 • Det er selvfølgelig lov å velge usunne desserter innimellom på ferie, men mange inneholder mye kalorier så tenk på mengden!

Tenk positivt og fokuser på alt du oppnår i løpet av en dag. Se på hva du faktisk kan tillate deg av mat, i stedet for å tenke på det du ikke kan spise. Vær i aktivitet og ha det gøy!

God sommer!

 

Bestselgere: